Йога у дома

Как да изградим редовна йога практика вкъщи

Зорница Зайкова за SOhealth

Всички сме чували за положителните ефекти от йога – как  успокоява ума,  помага при редица здравословни състояния, укрепва мускулатурата, помага при болки в гърба, засилва кръвообращението и т.н.  Да, ползите са много, но йога работи, само когато практикуваме редовно!

Йога не е просто комплекс от физически упражнения, който използваме за разтягане и раздвижване. Йога е начин на живот и цялостна концепция за себереализация. Физическата практика или изпълнението на асани (пози) е само малка част от цялостната система.

Започвайки с физическата практика, ние прочистваме и заздравяваме телата си. По този начин поставяме основите за един здравословен и осъзнат начин на живот. Чрез техниките, използвани в Ащанга йога, ние се опитваме да превърнем движението във форма на медитация.

В Ащанга йога се стремим да превърнем движението в медитация, съчетавайки го с равномерен дъх и концентриран поглед.  Насочвайки сетивата навътре, успокояваме мислите и изчистваме подсъзнанието от насъбралите се спомени и притеснения. Дъхът ни се превръща в основен приоритет. Научаваме се да дишаме спокойно и равномерно дори в стресови състояния и трудни моменти. Това ни помага да срещаме проблемите в ежедневието с бистър ум и чисто съзнание. 

 Как да започнем?

По-добре малко, но редовно.

Казва се, че йога е за всеки – за болните, за слабите, за възрастните…, но не и за мързеливите. За да изградим лична йога практика, са ни необходими постоянство, ентусиазъм и дисциплина. Много хора си казват, че това не е за тях, защото не са дисциплинирани, не спазват режим. Това обаче се учи и е част от процеса по изграждане на лична йога практика.

Както при всяка физическа активност, важно е колко често практикуваме. Ако правим един йога клас седмично, без значение колко дълъг и натоварващ е,  много трудно ще видим някакъв прогрес. След седмица тялото ни вече ще е забравило изпълненото,  ще рискуваме да се контузим и всеки път ще е като ново начало за нас. 

В Ащанга йога следваме принципа на бавно и постепенно изграждане на лична практика. Започваме със съвсем кратък комплекс от асани, който се стараем да запомним и да можем да изпълняваме сами без помощ от учител. С времето бавно добавяме поза по поза, удължавайки безопасно комплекса. Всяка поза ни подготвя за следващата и развиваме балансирано сила и гъвкавост. Фокусираме се върху правилното изпълнение на позите и върху дъха. По този начин превръщаме комплекса от асани в наша лична практика, която развиваме с времето. 

По-добре е да правим съвсем кратка практика ежедневно, отколкото една дълга серия веднъж в седмично. 

Нека си поставим някаква цел. Да започнем с 3 йога практики седмично. След 2 седмици да добавим още 1 практика седмично. Важно е да дадем време на ума да свикне с тази дисциплина и на тялото да се възстановява. Традиционно практикуваме 6 дни в седмицата, като превръщаме йога в част от ежедневието и от начина си на живот.

Трите важни въпроса за йога практиката у дома

Кога?

 • Най-доброто време за практика е сутрин рано преди закуска. 
 • Ако практикувате по-късно през деня, преценете кога да бъде последното ви хранене преди сесията. Оставете си около час и половина за храносмилане.
 • За да изградите режим, изберете час, който най-добре пасва на вашето ежедневие и практикувайте по едно и също време всеки път. Отделете си това време специално за йога. Така ще ви е по-трудно да се ангажирате с нещо друго, пропускайки заниманието си.

Къде?

 • Опитайте да отделите и оформите специално пространство за вашата йога практика.
 • Създайте атмосфера, която да ви предразположи.
 • Запалете свещи, ароматна пръчица. Прекрасна идея е да включите дифузер с етерични масла.
 • Подгответе си йога постелка или килимче.
 • Вземете си одеалце и чорапи за релаксацията.
 • Затоплете помещението предварително. Ако практикуваме на студено, рискуваме да приключим сесията си с травма. 

Как?

 • Нека слушаме тялото си и не го насилваме! Пазете особено много коленете си. Усетите ли дори малка болка или напрежение, излезте от позата. Уважавайте лимитите си и дайте време на тялото си да се пренастрои.
 • Изберете дрехи, които ще са удобни и няма да ограничават движенията ви.
 • Направете дишането приоритет! Фокусирайте се основно върху равномерния дъх! 
 • В горещите дни не забравяйте да пиете повече вода, но не и по време на йога сесията.

С какво да започнем?

Слънчеви поздрави 

Сурия Намаскар или Поздрав към Слънцето е древна техника за изразяване на благодарност към Слънцето.  По време на изпълнението на този динамичен комплекс ние следваме принципа на “виняса” – съчетаваме дъха с движението. Дишаме само през носа, а очите остават отворени с концентриран поглед в определена точка – “дрищи”. Тази последователност от асани е изключително полезна за гръбначния стълб и загрява тялото отвътре, стимулирайки кръвообращението.

Сурия Намаскар е най-добре да се прави при изгрев слънце. Ревитализиращите пози помагат за освежаване и събуждане на ума, подготвяйки ви за деня напред. Следобедната практика може да помогне за енергизиране на умореното тяло. Ако се правят вечер, позите помагат да се отпуснете и да се подготвите за сън. 1. Започваме в стоеж със събрани стъпала. С вдишване повдигаме ръце, събираме длани над главата и поглеждаме към палците.
 2. Издишваме и се навеждаме. Поставяме длани на ширината на раменете на постелката. Ако не стигаме пода, сгъваме коленете.
 3. С вдишване повдигаме само главата и поглеждаме върха на носа, издължавайки врата.
 4. Поставяме целите длани на земята с показалеца, сочещ напред. С издишване стъпваме назад като за лицева опора и от лактите спускаме тялото към пода. Опитваме да държим тялото, изпънато като дъска. В началото лягаме на земята след спускането, но с времето изграждаме необходимата сила да задържим пълната позиция Чатуранга Дандасана.
 5. С вдишване изпъваме ръцете и влизаме в Куче, гледащо нагоре. При прехода обръщаме стъпалата в шпиц и внимаваме дланите ни да са точно под раменете с хубаво разперени пръсти. Раменете остават далече от ушите и отлепяме коленете от пода. Фокусираме погледа на върха на носа.
 6. Издишвайки, отново обръщаме пръстите на краката, за да стъпим на цяло стъпало в асаната Куче, гледащо надолу. Повдигаме таза нагоре, хубаво издължаваме гърба, а петите се стремят към пода. Първоначално коленете може да са сгънати, докато придобием необходимата гъвкавост. Заобляме врата, за да насочим погледа към пъпа. Оставаме в позицията за 5 вдишвания и издишвания.
 7. С вдишване стъпваме към дланите и повдигаме главата. Отново сгъваме коленете при нужда. Гледаме върха на носа.
 8. Издишваме и отпускаме главата към коленете.
 9. С вдишване се изправяме отново. Ръцете се събират над главата. Гледаме към палците.
 10. С издишване отпускаме ръцете и заставаме в началната позиция на равновесен стоеж.

Препоръчително е да правим поне 5 повторения. 

Ползите от редовното изпълнение на слънчевите поздрави са много! Дихателни практики

Намерете удобна позиция в седеж  с кръстосани крака. Важно е да нямате дискомфорт в областта на коленете или глезените. При нужда използвайте възглавничка или блокче.

Ще разгледаме техниката на изпълнение на Нади шодана (Алтернативно дишане на ноздрите). Нади е санскритска дума, означаваща „канал“ или „поток“, а шодана означава „пречистване“. Техниката е насочена предимно към пречистване на енергийните канали на организма, като същевременно балансира неговите мъжки и женски аспекти. Нади шодана уравновесява лунния и слънчевия енергиен канал.

💫Започнете с пълно, дълбоко вдишване, последвано от бавно, нежно издишване. 

Сгънете показалеца и средния пръст навътре, докато докоснат дланта в основата на десния палец (Вишну мудра). Алтернативно ще използвате десния палец, за да затворите дясната ноздра, а десния безименен пръст – лявата ноздра.

По време на изпълнението не искаме да задържаме дъха!

1 рунд: Използвайте десния палец, за да затворите дясната ноздра. Вдишвайте през лявата ноздра.

Затворете внимателно лявата ноздра и едновременно освободете дясната ноздра. Издишайте през дясната ноздра.

Повторете 5 пъти. (броят на изпълнения може да варира)

2 рунд: След последното издишване през дясната ноздра, задръжте запушена лявата и вдишайте този път отдясно. Запушете дясна и издишайте ляво.

Повторете отново 5 (или колкото сте направили на първата страна).

Бавно спуснете ръката и успокойте дъха.
Релаксация

🌷Без релаксация не правим йога, а гимнастика! Основна част от практиката е финалното отпускане на тялото в Шавасана.

Всъщност тук не изпълняваме никаква асана, а си взимаме почивка. Даваме възможност на тялото и съзнанието да се възстановят и да приемат позитивите от практиката, връщаме нервната система и вътрешните органи към нормалния им ритъм на работа.

🌷Нека не оставяме съзнанието да заспи, а осъзнато да отпуснем тялото.

Използвайки самовнушение, мислено минаваме през цялото тяло.

Започвайки от пръстите на краката, стигаме чак до върха на главата. Опитваме съзнателно да отпуснем всяка част на тялото, визуализирайки я, осъзнавайки къде се намира в пространството и как изглежда. Може да си повтаряме “Отпусни, отпусни, отпусни…”

По време на релаксацията не искаме да извършваме движения. Ако все пак ни се наложи, нека те са съвсем бавни и осъзнати.

Когато се почувстваме готови да излезем от Шавасана, нека не отваряме веднага очи. Завъртаме тялото на дясната страна и си даваме време за почивка и в тази позиция. По този начин регулираме енергийните канали Ида и Пингала – лунния, свързан с лявата ноздра, и слънчевия – с дясната.

Изправянето до седеж нека също да е бавно и осъзнато. Може да направим няколко пъти дланополагане, загрявайки дланите и поставяйки ги на очите, и чак тогава да продължим деня, изпълнени с енергия. 😊

 

За да усетим позитивите от това време, прекарано на постелката, е важно да слушаме телата си и да ги обичаме. Не искаме да изпитваме болка по време на практиката. Нека подхождаме с търпение и ентусиазъм. С усилие, но без насилие. Ако сме редовни, положителните ефекти за здравето ни неминуемо ще дойдат!