Учители

Зорница Зайкова

Основател, учител Ащанга йога

Първата среща на Зорницa с йога е в ранна детска възраст, когато я завеждат на практика на Венцислав Евтимов в НСА. Връща се сама в залата отново, когато е на 11.  Още оттогава йога се превръща в начин на живот за нея и неразделна част от израстването ѝ.  Години практикува и преподава по системата на Шивананда йога, докато през 2011г. случайно попада на видео за Ащанга йога и се посвещава на метода.

През 2017 г. , заедно с Александър Тодоров, основава Тристана Ащанга йога София. Стреми се да създаде общност, в която ащанга йога да се преподава и учи по традиционния начин. Вече 6 години води ежедневена майсор програма, провежда водени практики, работилници и семинари. Организира йога лагери и семинари.

През годините има възможност да практикува с изключителни международни преподаватели и открива своя учител в лицето на Дейвид Робсън. Преминава през различни обучения, семинари и майсор класове с Дейвид Робсън, Йелена Весич, Адам Кийн, Кино МакГрегър, Кристофър Кон, Майкъл Скаборт, Ник Евънс, Манджу Джойс  и други.

През 2019 г. преминава през интензивен учителски курс в Загреб с Дейвид Робсън и Йелена Весич.

От 2022 г започва да практикува под ръководството на Марк Гаро (Marque Garaux auth. Level 2). 

 

Зорница има интереси в областта на женското здраве, йога при бременност и възстановяване след раждане. Взима участие в различни семинари и курсове – с Йелена Весич “Women and bandha”, Хармони Слейтър и др. Завършва обучение по системата на “Happy bones” за физически практики за борба с остеопорозата.

 

По професия е предучилищен педагог и работи активно с деца. Води занимания по йога за деца, както и езикови обучения. 

Завършва инструкторския курс “Играя и работя с деца и младежи” в с. Гудевица към НЧ Бъдеще сега, включващ съвременни педагогически теории и практики, неформални методи за учене и личностно развитие. Занимава се с организацията и провеждането на детски приключенски и образователни програми.

Люси Кирилова

Ащанга йога

Люси практикува Ащанга йога от 9 години. Започва с Ирина Бъчварова и през първите години отказва да приема правилата и дисциплината на Ащанга, практикува избирателно и има хиляди въпроси защо трябва да прави нещата по един или друг начин. Бунтува се срещу метода, правилата, учителите. Въпреки това винаги се  връща към Ащанга, не спира да учи метода и общува с много ащанга съмишленици. Решението да се посвети на редовна практика по метода взима, докато преживява труден за нея момент от живота. В този период няма достъп нито до учител, нито до ащанга йога общество, на които да разчита за подкрепа. До ден днешен смята, че това е най-доброто нещо, което е правила за себе си. 

“Редовната си практика започнах от нулата, като постепенно добавях асани и изграждах практиката си, имайки вече стабилна основа и задълбочени теоретични знания отпреди. Всички въпроси изчезнаха от само себе си в процеса на практика, осъзнавайки мъдростта зад правилата и всички указания, които преди не разбирах. Моята практика е външният израз на любовта и уважението ми към самата мен. Физическите ползи от практиката за мен винаги са били вторичен продукт, но пък те многократно подобряват качеството ми на живот. “

Люси е учила и е практикувала с Маша Недева, Саша Смиркин, Крис Кон, Дейвид Робсън, Зорница Зайкова, Кирил Йорданов.

Михаела Василева

Ащанга йога

Йога пътят на Михаела започва като лична практика преди 8 години, която й помага да култивира осъзнатост и здраве, ставайки огромен източник на вътрешен мир за нея. В началото се лута и пробва различни стилове, студиа и учители, търсейки точно “своето”. След като открива Виняса Флоу като стил, задържа там фокуса за известно време. Вдъхновена от положителния ефект на йога върху живота ѝ, решава да задълбочи знанията си и да се сертифицира,  за да може да сподели трансформиращата сила на практиката с други. Проучвайки въпроса, тя открива, че Ащанга е истинското предизвикателство, с което се е сблъсквала вече, но не са се харесали особено  – сторило й се е твърде строго, с твърде много правила и условия. Но този път, навлизайки сериозно в практиката, започва да разбира и усеща логиката в серията, което я запалва истински и я кара да се отдаде напълно, започвайки трудния път към себе си. 

Миша има дълбока любов към астрология, психология, изкуство и дизайн; но въпреки това най-смисленото за нея винаги е била възможността да помага на другите. Чрез йога се стреми да сбъдне най-съкровената си мечта.

“Ащанга е безценнен подход, чрез който сам да достигнеш до себе си и да се движиш с нужното темпо, спрямо ресурсите ти в момента. Нищо друго не е имало толкова смисъл за мен по пътя на съзнателното съществуване, бих го нарекла метод за превъзпитание, пренареждане на ценности, разрушаване на неволно придобити програми и придобиване на нови здравословни навици. Това е практика, която те учи да си постоянен, но и да уважаваш границите си; напомня, че дисциплината е най-силната форма на себеуважение и учи, че минаването през трудности на постелката те подготвя за истинските предизвикателства в живота като ти показва, че единственият изход от бурята е през нея.