Учители

Зорница Зайкова

Основател, учител Ащанга йога

Първата среща на Зорницa с йога е в ранна детска възраст, когато я завеждат на практика на Венцислав Евтимов в НСА. Връща се сама в залата отново, когато е на 11.  Още оттогава йога се превръща в начин на живот за нея и неразделна част от израстването ѝ.  Години практикува и преподава по системата на Шивананда йога, докато през 2011г. случайно попада на видео за Ащанга йога и се посвещава на метода.

Среща се с Кирил Йорданов през 2015 г. и с негова помощ задълбочава личната си практика и разбиранията си за цялостната философия.

През годините има възможност да практикува с изключителни международни преподаватели и открива своя учител в лицето на Дейвид Робсън. Преминава през различни обучения, семинари и майсор класове с Дейвид Робсън, Йелена Весич, Адам Кийн, Кино МакГрегър, Кристофър Кон, Майкъл Скаборт, Ник Евънс, Манджу Джойс и други.

През 2019 г. преминава през интензивен учителски курс в Загреб с Дейвид Робсън и Йелена Весич.

През 2017 г. , заедно с Александър Тодоров, основава Тристана Ащанга йога София. Стреми се да създаде общност, в която ащанга йога да се преподава и учи по традиционния начин. Води ежедневена майсор програма, провежда водени практики, работилници. Организира йога лагери и семинари.

По професия е детски учител. Преподава немски език на деца на възраст между 2 и 7 години, води занимания по детска йога и подготовка на деца за първи клас.

Кирил Йорданов

Authorised Level 1 учител Ащанга йога

Кирил вярва в древния принцип на ‘Гуру Шишя Парампара’ или предаването на духовните знания от учител на ученик. Непосредственият му интерес към науката за йога се проявява след случайно четене на БХАГАВАД ГИТА през 2012 г. Очарован от задълбочените паралели между даоистките принципи за следване на естествения път (Дао) с уравновесеност на Лао Дзъ в Дао Дъ Дзин и идеите за Абхяса (практикувай без очаквания) и Вайрагя (безпристрастност) в Гита го накара да се впусне в своето Йога пътешествие.

Кирил се завръща в София след 5 поредни години обучение в института KPJAYI в Майсор, Индия. Той получава благословията на Парамагуру Шарат Джойс да преподава традиционния метод на Ащанга йога през 2017 (KPJAYI Mysore Authorized Level 1).

Три поредни сезона Кирил има изключителната чест да асистира в шалата на KPJAYI в Майсор. Това преживяване естествено води до дълбоко осмисляне на метода и неговото предаване.

Наблюдавайки Гуруто и получавайки директни инструкции, Кирил задълбочава разбирането за практиката на преподаване, които и усилват връзката между учител и практикуващи.

Кирил получава инициацията си в Ащанга йога на остров Крит през 2014, преминавайки първото си 120 часа обучение с Кристина Каритину.

През 2018 г. Кирил преминава 200 часа Teachers Intensive обучение с Ричард Фрийман и Мери Тейлър в Боулдър, САЩ.

В периода 2016-2018 той пътува за 5 едномесечни интензивни обучения с КРАНТИ (Ренато Либонати) в Токио, Япония.

Освен ранната практика в шалата, всеки ден той се посвещава на изучаване на Санскрит, Ведическа философия и традиционно рецитиране на Мантра.

Кирил пътува и преподава традиционния метод на Ащанга Йога (Майсор програма и уъркшопи) в Китай, САЩ, Индия, Бразилия, Боливия и Еквадор. В момента той води Майсор програмата в Ащанга Йога Шала Франкфурт, Германия.

Галина Соколова

Ащанга йога

Галя открива йога докато търси облекчение от силните болки, причинени от тежка дискова херния. Години наред посещава различни учители и класове, докато не открива Тристана, а първата ѝ практика със Зорница я кара за започне да посещава шалата всеки ден. Това е любов от пръв поглед и Ащанга се превръща в незаменима част от живота ѝ.

Галина вярва, че йога е начин на живот, който трябва да се практикува най-вече извън залата, но всекидневната практика е нещото, което развива дисциплина, отдаденост и сила, без които това е невъзможно. Йога е не само практикуване на асани, а култивиране на чиста любов.

По професия Галя е строителен инженер и през годините, в които пише своята дисертация, има възможност да преподава и да усети удовлетворението от предаването на знанията си.

Исадора Кавалканте

Аюрведа йога масаж

Исадора е от Салвадор, Бразилия. Рабори с хатха йога и масаж от 2016 г. като придобива опит с частни и групови класове, уъркшопи и семинари в Бразилия. Тя напуска Бразилия през септември 2019 г. и започва да обикаля света, за да запознае хората с предимствата на традиционния аюрведичен йога масаж.

Работи в Португалия, Мароко, Франция и от март 2020 живее в България.

Исадора завършва бакалавърска степен по хуманитарни науки (2015), сертифициран преподавател е по йога (Kaivalyadhama), традиционен аюрведичен йога масаж (Studio YMA) и терапевтичен масаж (спортен и фитнес център).

Десислава Янева

Танцова медитация „Отвъд ограниченията“

По образование Деси е магистър по „Екология и опазване на околната среда“ от Софийски университет, но страстта й към към физическите активности, както и духовния й път я отвеждат до йога, пилатес, медитативни и танцови практики.

Инициирана е в първо ниво на Рейки при Мастер учител Хагоп Ервантян.

След завършен курс е оторизирана като водещ на Танцова медитация „Отвъд ограниченията“ от създателя на практиката Радина Дхян Сундари.

Докато следва интересите си, Деси започва работа в здравословен център „Вита Рама“, където преподава йога, пилатес, водна гимнастика, танцова медитация, народни танци и води занимания за деца и походи в природата.

Деси се вълнува от различни и разнообразни практики, които помагат на човек да намира и изразява себе си. Целта й е да сподели тези умения и опит с хората.

Теодора Цулина

Йога за деца

Работата с деца винаги е била изключително привлекателна за Теди. Второто ѝ университетско образование е в сферата на детското развитие. Предстои ѝ защита на магистърска степен, която цели да открие връзка между прилагането на техники за осъзнаване (mindfulness) и развитие на способността за саморегулация при деца в начален етап от образованието си. Завършва интензивен курс по „йога за деца” към Националната спортна академия през 2019. Децата за нея са нещо изключително, свято, красиво и чисто. Възрастните биха могли да се учат от тях на спонтанност, емоционалност, мъдрост и лекота. “Дълбоко съм убедена, че йога, представена на детски език, има многобройни ползи за малките. Децата живеят в забързан свят на заети родители, трудна училищна програма, допълнителни изискващи занимания, видео игри, търговски центрове и състезателни спортове. Динамитака на това ежедневие би могла да има дълбок ефект върху вътрешната детска радост и свобода на изразяване. Йога притежава инструменти, които да помогнат на малките да неутрализират и разпръснат напрежението трупано по време на деня. Вярвам, че когато децата научат техники за релаксация и грижа за себе, те могат да се ориентират в предизвикателствата на живота с повече лекота. Йога в ранна възраст насърчава сътрудничеството, повишава самочувствието, вътрешната удовлетвореност и осъзнаването на тялото чрез игра, което в чудесен подарък за нашите деца.”

Класовете по йога за деца са насочени към осъзнаване на тялото и мислите, опознаване на различните емоции и тяхното овладяване, развиване на самоконтрол, внимание, концентрация, физическа гъвкавост и сила.

Людмила Кирилова

Ащанга йога

Люси практикува Ащанга йога от 9 години. Започва с Ирина Бъчварова и през първите години отказва да приема правилата и дисциплината на Ащанга, практикува избирателно и има хиляди въпроси защо трябва да прави нещата по един или друг начин. Бунтува се срещу метода, правилата, учителите. Въпреки това винаги се  връща към Ащанга, не спира да учи метода и общува с много ащанга съмишленици. Решението да се посвети на редовна практика по метода взима, докато преживява труден за нея момент от живота. В този период няма достъп нито до учител, нито до ащанга йога общество, на които да разчита за подкрепа. До ден днешен смята, че това е най-доброто нещо, което е правила за себе си. 

“Редовната си практика започнах от нулата, като постепенно добавях асани и изграждах практиката си, имайки вече стабилна основа и задълбочени теоретични знания отпреди. Всички въпроси изчезнаха от само себе си в процеса на практика, осъзнавайки мъдростта зад правилата и всички указания, които преди не разбирах. Моята практика е външният израз на любовта и уважението ми към самата мен. Физическите ползи от практиката за мен винаги са били вторичен продукт, но пък те многократно подобряват качеството ми на живот. “

Люси е учила и е практикувала с Маша Недева, Саша Смиркин, Крис Кон, Дейвид Робсън, Зорница Зайкова, Кирил Йорданов.