Какво е Ащанга йога

Ащанга йога е преди всичко духовна практика. Макар и предизвикателна на физическо ниво, с времето редовната практиката води до здраво тяло, уравновесена нервна система и стабилно съзнание.

Методът работи на много нива и ако имате нужда да подобрите физическата си форма или хронични болки, тогава несъмнено ще имате множество ползи.

Ако се интересувате от задълбочаване в медитативния аспект на йога, то Майсор практиката дава възможност да се вглъбим във фините нива на нашето съзнание и да потърсим пълно осъзнаване на своето съществуване.

Ащанга йога е описана от мъдреца Патанджали преди хиляди години. Тя означава 8 клона или стъпки към себереализация или Самадхи. В този контекст Шри К. Патабхи Джойс преподава и в настоящето под Ащанга йога най-общо се разбира прогресивна Асана практика, подредена в 6 серии.

Ащанга йога е древна система, предавана от Гуру на ученик. Методът включва синхронизиране на дишането с прогресивна поредица от пози – процес, предизвикващ интензивна вътрешна топлина и обилна, пречистваща пот, която детоксифицира мускулите и органите.

Чрез дисциплина и отдаденост, които Ащанга йога култивира, се създава устойчива основа за вътрешно съзерцание и самопознание. Често описвана като медитация в движение, практиката носи потенциала за безкрайно усъвършенстване.