Методът Тристана

Основният метод, използван в Ащанга йога, се нарича Тристана и характеризира трите точки на внимание, върху които трябва да се фокусираме по време на практиката. Те включват позата (асана), точката на концентрация на погледа (дрищи) и дихателната техника. Когато тези три елемента се практикуват едновременно, методът Тристана позволява физическата практика да се трансформира в медитация в движение. Позите пречистват и укрепват тялото, придават гъвкавост и сила. Дрищи помага да фокусираме ума си и да намираме баланса в асаните.

Дългите, равномерни вдишвания загряват тялото отвътре. Друг важен компонент на дихателната система включва мула и уддияна бандха. Това са енергийни заключвания, които придават лекота, сила и здраве на тялото.

Практикуването на последователностите в правилния ред с помощта на виняса, дишането и използването на бандха води до получаване на интензивна вътрешна топлина. Тази топлина пречиства мускулите и органите, изхвърляйки нежеланите токсини, както и освобождавайки полезни хормони и минерали.

Ащанга йога е доста взискателна практика. Силата, издръжливостта и потта са уникални аспекти на тази йога традиция. Резултатът от тази практика е силно, гъвкаво и спокойно тяло и бистър ум. Ащанга йога постепенно води практикуващия да преоткриване и реализиране най-пълния си потенциал на всички нива на човешкото съзнание – физическо, психологическо и духовно. Чрез тази практика ние придобиваме контрол върху сетивата и дълбоко осъзнаване на себе си.

Поддържайки тази дисциплина с редовност и преданост, човек придобива стабилност на тялото и ума.