Лунни дни

Фази на луната 2023

НОВОЛУНИЕ ПЪЛНОЛУНИЕ
21 януари (събота) 5 февруари (неделя)
20 февруари (понеделник) 7 март (вторник)
21 март (вторник) 6 април (четвъртък)
20 април (четвъртък) 5 май (петък)
19 май (петък) 4 юни (неделя)
18 юни (неделя) 3 юли (понеделник)
17 юли (понеделник) 1 август (вторник)
16 август (сряда) 31 август (четвъртък)
15 септември (петък) 29 септември (петък)
14 октомври (събота) 28 октомври (събота)
13 ноември (понеделник) 27 ноември (понеделник)
13 декември (сряда) 27 декември (сряда)

Традиционно Ащанга йога не се практикува на пълнолуние и новолуние.

През тези дни слънцето и луната са в една линия спрямо Земята. 

“Две ‘планети’ на едно място, много опасно.”

Шри Кришна Патаби Джойс

Следователно гравитационните сили са комбинирани и ефектът от тези „планети“ е по-силно изразен. Един ефект е, че приливите на океана са по-високи и по-ниски в наши дни.

Тялото ни съдържа много вода, която се влие по същия начин от фазите на луната. Енергията ни в тези дни е или много висока, или много ниска, което ни предразполага към травми.

В традицията на Ащанга йога е заложено да изпълняваме личната си садхана (лична практика) 6 дни в седмицата. От понеделник до петък практикуваме майсор стил, а съботата е ден за Воден клас Първа серия. В този ден всички, без значение дали работят над пози от Intermediate или  Advanced  сериите (втора, трета серия…), практикуват Primary.  Неделя е ден за почивка.

Когато практикуваме ежедневно, почивните дни са важни за възстановяване на организма. Освен на пълнолуние и новолуние, допълнителна почивка е препоръчително да си взимат жените през първите 2-3 дни на месечния цикъл. Така уважаваме нуждата на тялото от почивка в този период.

Баня с рициново масло

Добра практика в тези дни е ритуалната баня с рициново масло – Ashtanga oil bath. То действа на мускулатурата загряващо и отпускащо. Може да се съчетае с гореща вана или сауна. Дайте възможост на тялото да се отпусне и се насладете на почивния ден.

Защо Лунните дни понякога изглеждат ден по-рано?

Използваме индийска астрологична система за изчисление (а не просто изчисление на астрономията). В тази система периодът от време преди момента, в който Луната стане абсолютно нова / пълна, се счита за „лунен ден“ (наричан в Титинска астрология десятък). Освен това денят се счита, че започва с изгрев, а не в полунощ. (например, ако луната е точно пълна във вторник в 3 часа сутринта, понеделник се нарича лунен ден. Ако стане пълна, след като слънцето изгрее във вторник, тогава вторник се нарича лунен ден).

Следете за специални събития на тези дати.