Лунни дни

Фази на луната 2024

НОВОЛУНИЕ ПЪЛНОЛУНИЕ
11 януари (четвъртък) 25 януари (четвъртък)
10 февруари (събота) 24 февруари (събота)
10 март (неделя) 19 март (понеделник)
8 април (понеделник) 24 април (сряда)
8 май (сряда) 23 май (четвъртък)
6 юни (четвъртък) 22 юни (събота)
6 юли (събота) 21 юли (неделя)
4 август (неделя) 19 август (понеделник)
3 септември (вторник) 18 септември (сряда)
2 октомври (сряда) 17 октомври (четвъртък)
1 ноември (петък) 15 ноември (петък)
15 декември (неделя) 31 декември (вторник)

Традиционно Ащанга йога не се практикува на пълнолуние и новолуние.

През тези дни слънцето и луната са в една линия спрямо Земята. 

“Две ‘планети’ на едно място, много опасно.”

Шри Кришна Патаби Джойс

Следователно гравитационните сили са комбинирани и ефектът от тези „планети“ е по-силно изразен. Един ефект е, че приливите на океана са по-високи и по-ниски в наши дни.

Тялото ни съдържа много вода, която се влие по същия начин от фазите на луната. Енергията ни в тези дни е или много висока, или много ниска, което ни предразполага към травми.

В традицията на Ащанга йога е заложено да изпълняваме личната си садхана (лична практика) 6 дни в седмицата. От понеделник до петък практикуваме майсор стил, а съботата е ден за Воден клас Първа серия. В този ден всички, без значение дали работят над пози от Intermediate или  Advanced  сериите (втора, трета серия…), практикуват Primary.  Неделя е ден за почивка.

Когато практикуваме ежедневно, почивните дни са важни за възстановяване на организма. Освен на пълнолуние и новолуние, допълнителна почивка е препоръчително да си взимат жените през първите 2-3 дни на месечния цикъл. Така уважаваме нуждата на тялото от почивка в този период.

Баня с рициново масло

Добра практика в тези дни е ритуалната баня с рициново масло – Ashtanga oil bath. То действа на мускулатурата загряващо и отпускащо. Може да се съчетае с гореща вана или сауна. Дайте възможост на тялото да се отпусне и се насладете на почивния ден.

Защо Лунните дни понякога изглеждат ден по-рано?

Използваме индийска астрологична система за изчисление (а не просто изчисление на астрономията). В тази система периодът от време преди момента, в който Луната стане абсолютно нова / пълна, се счита за „лунен ден“ (наричан в Титинска астрология десятък). Освен това денят се счита, че започва с изгрев, а не в полунощ. (например, ако луната е точно пълна във вторник в 3 часа сутринта, понеделник се нарича лунен ден. Ако стане пълна, след като слънцето изгрее във вторник, тогава вторник се нарича лунен ден).

Следете за специални събития на тези дати.